Usein kysyttyä

Miksi hankkisin biljardin?

Biljardi on ikivanha peli, jota on pelattu nykyisen kaltaisessa muodossaan jo 1600-luvun alussa Englannissa ja Ranskassa. Peli oli erityisesti hovin mutta myös jonkinverran jo kansankin suosiossa. Tänä päivänä biljardipöytiin törmää kaikkialla. Niitä on baareissa, nuorisotiloissa, taloyhtiöiden kerhohuoneissa ym. julkisissa paikoissa, mutta entistä enemmän myös tavallisissa yksityiskodeissa. Monen omakotitalon autotalli on muuttunut biljardihuoneeksi.

Biljardin viehätys perustuu sen yksinkertaiseen mutta vastustamattoman jännittävään ja tarkkuutta vaativaan luonteeseen. Säännöt on helppo oppia, ja kuka tahansa voi pelata biljardia - myös yksin. Pelissä on mahdollisuus kehittyä jatkuvasti paremmaksi ja paremmaksi. Aina voi yrittää vähän vaikeampaa lyöntiä, tai kokeilla erilaisia taktiikoita. Yksikään biljardiottelu ei ole samanlainen. Jokaisen lyönnin jälkeen tilanne pöydällä on uusi. Pallot voivat sijaita äärettömän monessa eri järjestyksessä toisiinsa nähden.

Miten valitsen biljardipöydän?

Tärkeimmät ominaisuudet ovat peliominaisuudet, kestävyys ja ulkonäkö. Biljardin pelialustan tulisi olla kiveä, mutta pienemmissä lähinnä satunnaiseen pelaamiseen tarkoitetuissa pöydissä voi olla myös esim. puualusta.

Kantavien rakenteiden tulee olla tukevat. Mielellään paksua vaneria tai massiivipuuta. Pöydän pitää kestää huoltotoimenpiteet. Veran vaihto tehdään käyttöasteesta riippuen noin 1-5 vuoden välein. Siksi myös vallien tulisi olla umpipuuta eikä esim. helposti ajan kanssa murenevaa MDF:ää tai lastulevyä. Kunnolla suunniteltu pöytä kestää normaalia käyttöä vuosikymmeniä.

Kivilevyä on käytetty biljardipöydissä satoja vuosia, ja se on ominaisuuksiltaan sopivin biljardipöydän pelialustaksi. Kivilevyn pitää olla täysin sileä ja tietenkin suora sekä mielellään myös mahdollisimman paksu. Mitä isompi pelialue sitä paksumpi kiven tulisi olla.

Veran pitää olla villasekoitteista. Mitä enemmän villaa sitä parempi verka. Seassa on yleensä hieman nailonia vahvistamassa kudosta. Täysvillainen verka olisi kallista ja kuluisi liian nopeasti puhki.

Paljas lakattu puu on kaunista, mutta se ei kestä kolhuja. Laminoitu pinta sietää käyttöä huomattavasti paremmin. Tämä on syytä huomioida mietittäessä peliolosuhteita.

Biljardeja myydään sekä pallokouruilla että koreilla. Pallokourut keräävät pussitetut pallot toiseen päähän pöytää, mistä ne voidaan kerätä tehtäessä uutta pakkaa. Pöytää hankkiessa kannattaa harkita kuinka paljon pallokouruilla on itselle merkitystä. Pallokourut nostavat pöydän hintaa jonkin verran. Mekanismi voi aiheuttaa melua, ja se saattaa rikkoutua poistettaessa sisään pudonneita roskia, liitukuutioita tms.

Minkä kokoinen pöytä?

Mittaa käytettävissäsi oleva tila huomioiden mahdolliset huonekalujen tai muun sisustuksen asettamat rajoitukset. Alle 80 cm korkeudella olevat huonekalut ja esineet eivät ole kepin tiellä. Pöydän vaatima tila voidaan laskea kaavalla:

pelialue + 2 x kepin pituus

Keppihän on lyöntiasennossaan parinkymmenen asteen kulmassa, mistä aiheutuu se, että kepin taakse jää tällöin tarvittava vapaa taaksevientitila.

Keppejä on monen mittaisia. Normaali 2-osainen poolkeppi on pituudeltaan n. 150 cm, mutta myös lyhyempiä 1-osaisia salikeppejä löytyy aina metrisestä alkaen.

Vapaata tilaa tarvitaan siis normaalimittaisella kepillä 7ft pöydällä pelattaessa:

Leveys: 100 + 2 x 150 = 400 cm

Pituus: 200 + 2 x 150 = 500 cm

Vastaavasti pelikepin ollessa vaikkapa 125 cm pitkä, vapaata tilaa tarvitaan.

Leveys: 100 + 2 x 125= 350 cm

Pituus: 200 + 2 x 125 = 450 cm

Mitä suurempi pöytä sitä viihdyttävämpää pelaaminen on. Varo silti ottamasta liian suurta pöytää. Pääsääntö on, että pienempiä (alle 8ft) pöytäkokoja voi pelata hieman lyhyemmilläkin kepeillä, mutta suuremmissa (8ft, 9ft jne.) olisi syytä olla normaalikokoiset kepit. Alle 125 cm kepillä pelaamista emme suosittele.

Miten valitsen biljardikepin?

Tärkeimmät ominaisuudet ovat paino, tuntuma ja tuotemerkki. Kokeilemalla ja pelaamalla oppii tuntemaan omaan käteen sopivan kepin. Kysy ja kokeile keppejä meillä.

Miten biljardikeppiä tulee säilyttää?

Yksiosainen keppi säilytetään pystyasennossa telineessä huonelämpötilassa. Kosteus pilaa kepin. 2- tai 3-osaiset kepit säilytetään osina kuljetuslaatikossa/-pussissa. Näin liitosten jännitys ei vääristä keppiä. Älä milloinkaan säilytä keppiä nojallaan seinää vasten, ettei se väänny.

Tekevätkö pelaajat itse lyhyet hyppylyönteihin tarkoitetut kepit?

Hyppykeppejä saa ostaa valmiina meiltä. Hinnastossa on keppejä, jotka on merkitty J/B (Jump/Break) merkinnällä. Kannattaa soittaa ja kysyä.

Mistä voi kysellä käytettyjä pöytiä, ja paljonko ne maksavat?

Käytettyjä pöytiä tulee silloin tällöin, ja ne menevät nopeasti. Käy Internet-sivuillamme tarkistamassa valikoimamme tai soita ja kysy. Hinnat ovat kunnosta riippuen 50-75% uuden hinnasta.

Voiko pöydän tehdä itse? Mistä saa tarvikkeet, mitat ja ohjeet?

Pöydän voi hyvinkin tehdä itse. Kaikki tarvikkeet saa meiltä, ja tarvikeoston yhteydessä on mahdollisuus saada pienoispöydän piirustukset, joita voi soveltaa isompaankin pöytään.

Minimitarpeet pöydänrakentamiseen ovat puutavaran lisäksi verka, koripussit ja vallikumit (sekä kivilevy).

Voiko pelialustan tehdä puusta?

Pelialustan voi tehdä puusta esim. MDF-levystä, jos pöydän pitää olla vaikkapa siirreltävissä. Kivilevy on kuitenkin kaikin puolin suositeltavin peliominaisuuksiensa sekä kestävyytensä ja tukevuutensa takia. Kysy kivilevyjen hintoja meiltä.

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää tai palautetta, voit aina kääntyä luottamuksella puoleemme.

T: Suomen Biljardimyynti Oy:n väki